"Символ кохання та боротьби": зірки про відчуття, які викликає в них українська мова

У День української писемності та мови Lida Lee, М’ята, ТНМК, BORYSOFSKY, Анна Трінчер, ROXOLANA розказали про любов до солов’їної, улюблені слова та пісні

tochka.net
tochka.net
автор
9 ноября 2022, 11:30
Шоу-бизнес
Эксклюзив
День української писемності та мови: зірки про відчуття, які в них викликає мова © пресслужба

Сьогодні дуже важливе свято для українців – День української писемності та мови, який визначається в Україні з 1997 року. З боку різних держав, багато століть, українська мова зазнавала утисків і заборон, залежно від того, під чиєю владою в той момент знаходилася Україна. Однак, важливим фактом є те, що українська мова є однією з найкрасивіших мов та визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської. З приводу свята, наша редакція вирішила поспілкуватися з українськими виконавцями та дізнатися про їх любов до рідної солов’їної мови. 

Lida Lee, М’ята, гурт ТНМК, BORYSOFSKY, Аня Трінчер та ROXOLANA розказали про те, які відчуття приносить українська мова.

Lida Lee: "Для мене українська мова — це символ кохання та боротьби, а також неймовірна жага до життя і свободи. Від початку повномасштабної війни я багато думаю про роль мови у долі нації. І про те, як мова здатна впливати на хід історії. Ми, українці, останні 300 років боремося не тільки за незалежність нашої держави, а й за можливість говорити вдома рідною мовою. Тому так, у мене дуже багато відчуттів щодо української мови".

М’ята: "Для мене українська мова — це код нації, це енергія нації та ідентифікація нації! Це коріння наших предків, нашого роду, яке ми маємо поважати, нести та прославляти. Завжди вважала, що Українська мова, наймилозвучніша та неймовірно красива".

М’ята
М’ята © пресслужба

ТНМК, Фагот: "Вона хвилює, пестить та тішить одночасно". Фоззі: "Ми проходимо довгий шлях повернення до свого коріння і мова — головний орієнтир на ньому. Війна прискорює цей процес, української більшає навколо, але шлях буде довгий".

ROXOLANA: "Для мене українська мова є дуже милозвучною. Вона дуже стильна, сучасна і  водночас – така тепла і приємно-огортаюча. Якщо порівняти з чимось матеріальним, то мені українська мова схожа на коцик, тобто щось дуже приємне і ніжне. Але для мене українська — це точно не лише літературна мова, якою можна говорити на "високі" теми. Це мова, якою класно говорити про все, що нас оточує – сучасний світ, почуття, секс. Українською класно жартувати і обговорювати серйозні речі. Українська мова універсальна. Це крута, класна мова. І це наша мова".

BORYSOFSKY: "Якщо чесно, коли я говорю українською, я відчуваю себе таким уразливим, беззахисним, наче оголеним. Українська мова по відчуттю має жіночу енергію, тому я відчуваю її дуже добре, коли співаю українською".

Анна Трінчер: "Українська мова для мене мелодійна, рідна, неймовірно гарна, сильна, вільна. Вона дійсно унікальна, вона дійсно дуже-дуже милозвучно-солов'їна. Я обожнюю нашу мову. Вона така аристократична, в ній стільки епітетів, гарних слів, навіть дуже цікавих діалектів. Наприклад, закарпатський – він зовсім різниться від центрально-українського, а львівський, івано-франківський діалекти – вони теж зовсім інші, і, по-своєму, безумовно гарні, навіть вимова відрізняється. Наша мова дуже різноманітна і різнобарвна".

Ми знаємо, що українська мова має безліч цікавих виразів, слів, які використовують українські автори в літературі, а у звичайному житті українці навряд чи користуються, тому ми вирішили також поцікавитися, чи є у них улюблені слова та які значення вони мають для артистів.

Lida Lee: "З лютого я активно працюю над покращенням української та розширенням словникового запасу. З останніх відкритих для себе українських слів можу виділити ТОП-3, які найбільше припали до душі: ланіти (щоки), мурелі (абрикоси), талан (вдача). Якщо говорити про вирази, мені найбільше імпонують слова письменника Василя Стуса: "Завжди любити, щоб завжди помилятися. Але — завжди любити. І відтак існувати, а існувати — це помилятися". Ще ніколи не читала стільки глибини у трьох рядках, як у цього поета".

М’ята: "Улюблені й найкрасивіші слова — кохання, синочок, українка. Це слова роду, в яких закладена дуже сильна енергія. А улюблений вираз: "Вода камінь точить". Адже немає нічого неможливого, якщо вам не відкривають двері, постукайте в інші, там на вас будуть чекати й відкриються нові можливості. Цей вираз про працьовитість, силу, наполегливість у досягненні поставленої перед собою мети".

ТНМК, Фагот: "Шляк би трафив тих бабів!" Фоззі: "Українську в російськомовному середовищі (умовному Харкові) рухали пісні, озвучка кіно і мультфільмів (це дуже важливо), а також анекдоти. Оскільки функцію останніх зараз несуть меми, то зверніть увагу, наскільки їх зараз стало більше. Саме українською, саме в сьогоднішньому контексті. Тому слідкую за українськими мемами, а улюблене слово наразі — "фахово". Моє слово-паразит".

ТНМК
ТНМК © пресслужба

ROXOLANA: "Останнім часом мені дуже подобається слово "мжичка". Зізнаюсь, про нього я дізналась лише кілька років тому, мені розповів про нього тато. Мжичка – це такий дрібнесенький дощик, який переходить у туман. Насправді це така холодна, може, іноді і не дуже приємна погода, але коли я її називаю "мжичка", вона одразу асоціюється із чимось кумедним, а на душі стає трохи тепліше. Дуже люблю це слово".

ROXOLANA
ROXOLANA © пресслужба

BORYSOFSKY: "В мене два улюблених слова українською — "щирість" та "відчуття". Мені подобаються ці слова через їх зміст і вони є тим саме відображенням української мови та мого ставлення до мови".

Анна Трінчер: "Українська мова така аристократична, в ній стільки епітетів, гарних слів, навіть дуже цікавих діалектів. Наприклад, закарпатський – він зовсім різниться від центрально-українського, а львівський, івано-франківський діалекти – вони теж зовсім інші, і, по-своєму, безумовно гарні, навіть вимова відрізняється. Наша мова дуже різноманітна і різнобарвна"

Звісно, ми не могли не спитати, які ж українські пісні сьогодні слухають артисти найчастіше та чому саме ці?

Lida Lee: "Нещодавно відкрила для себе епоху українського повоєнного джазу у 60-ті роки. Ця музика звучить автентично та свіжо навіть у 2022. Я особисто раджу послухати "Троянди на пероні" Юлії Пашковської, щоб зануритися в цю прекрасну атмосферу. Зараз я готую прем‘єру сольної пісні про кохання, яка зігріватиме цієї зими не гірше за електропростирадло. Тому слухаю багато сучасних виконавців для натхнення. Найчастіше "на повторі" з’являються нові пісні KHAYAT, Tery, KOLA, DEMCHUK та гурту Tvorchi.

Lida Lee
Lida Lee © пресслужба

М’ята: "Переслуховую пісні Раїси Кириченко, я виросла на них. Улюблена пісня "Мамина вишня в саду" муз. Анатолія Пашкевича, слова Дмитра Луценка. Я її співала з трьох рочків. Коли приходили гості, мене ставили на стільчик і я її співала дуже, дуже голосно, аби всі мене чули. Тепер родичі мене так і називають: "Мамина вишня"

ТНМК, Фагот: "Вася Клаб — "Нє*уй Дєлать". Фоззі: Pink Floyd — Hey Hey Rise Up. Для мене — саме голос Андрія Хливнюка з "Червоною калиною" є головним саундтреком війни".

ROXOLANA: "У мене немає лише однієї пісні, яку я слухаю постійно. Взагалі я не маю таких категорій як "улюблена пісня" чи "улюблений артист". Останнім часом мені дуже подобається творчість українських виконавців 60-х років. Зараз я часто слухаю альбом, в якому зібрані популярні естрадні пісні того часу. Я знайшла цю збірку десь рік тому і зараз вона у мене одна з найбільш улюблених. Пісні "Троянди на пероні", "Намалюй мені ніч", "Конвалії" я слухаю дуже часто і отримую велике задоволення".

BORYSOFSKY: "Дуже подобається романтична творчість Олександра Пономарьова та його пісні, наприклад "Варто чи ні", "Чекаю на неї". Деякі мої пісні сьогодні, на мою думку, схожі на романтичні пісні того часу, наприклад сингл "Не так" про неможливе кохання. Багато пісень того часу, мені здається були наївні та щирі. Також, гурт The Вйо, Юрко Юрченко, Скрябіна слухаю пісню "Соло", вона не дуже популярна, але моя улюблена. Сучасні українські реп-виконавці дуже подобаються – Аліна Паш, SKOFKA. Взагалі так сталося, що війна відкрила справжню музику, зараз вона справжня та щира. Зараз відбувається творчий розквіт і в музиці і я впевнений це буде стосуватися й українського кінематографа".

BORYSOFSKY
BORYSOFSKY © пресслужба

Анна Трінчер: "Мені дуже подобається пісня "Рідна мати моя". Я була вихована на ній. Я слухаю її від різних виконавців, в тому числі і свою обробку також, і для мене це завжди дуже приємні спогади. Це початок, скажемо так, моєї кар'єри ще з самого дитинства, коли я слухала її і мріяла теж співати на велику аудиторію, на своєму сольному концерті з ліхтарями, з таким зоряним небом. Я вважаю, що саме з цієї пісні почався мій музичний шлях, тому, слухаючи її, я завжди натикаюся на приємні спогади, у мене на душі з’являється така певна теплота. Для мене ця пісня є відображенням нашої української ліричної душі. Саме так звучить Україна для мене. Тому ви можете послухати саме цю пісню у виконанні мене, моїх мами та бабусі".

Автор: Вероніка Колпак


Раніше ми писали про те, де вивчати українську мову: список безкоштовних курсів онлайн.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999
Сейчас обсуждают